Fırın Yemekleri

2 Mart 2013 Cumartesi

Turunç Reçeli

                                                        Turunç Reçeli


  Antalya'ya ilk geldiğimde yollarda portakal ağaçları.İçim den''bu şehirde ne kadar çok portakal üretiliyor yollarda bile var''demiştim.Sonradan bunların aslında turunç olduğunu öğrendim.Nereden bilebilirdim ki Ankara'da turunç hiç görmedim.Adını duyuyoruz tabi ki ama sokaklarda bu kadar bol olabileceğini hiç tahmin etmemiştim.
  Daha sonra reçel çeşidi olarak bildiğimiz bu turunçları bende değerlendirmeye karar verdim.Nasıl yapılacağını öğrendim ve eğer fırsatım olursa her sene yapmaya çalışıyorum.çünkü baya uğraştırıcı.

  Malzemeleri:

  1. 8 adet turunç
  2. yaklaşık 1 kg.(kıvamı kontrol ederek)şeker
  3. karanfil
  4. limon
  5. 3-4 bardak su
  Yapılışı:Turunçları iyice yıkayıp dışında ki turuncu kısmını hafif rendeliyoruz.Kabukları dilim dilim kesin(ben küçük küçük sevdiğim için ince ince kesiyorum)İçindeki beyaz kısmını da aldıktan sonra rulo şeklinde sarıp iğne yardımı ile pamuklu bir ipliğe geçiriyoruz.2 ve ya 3 gün sabah akşam sularını değiştirerek acı suyunun çıkmasını sağlıyoruz.Eğer yumuşamış sa kaynatmaya gerek yok ama sert ise kaynayan suda 15-20 dakika kaynatıyoruz.Ardında süzüp başka tencereye koyup üzerine şekerini ilave ediyoruz.Suyunu da ekleyip kaynatıyoruz.Bir süre kaynadıktan sonra limonunu sıkıp bir miktar daha kaynatıp altını kapatıyoruz ve kavanozlara boşaltıyoruz.Afiyet olsuN.




   Tabi ki ben sevdiğim bu ve diğer reçel çeşitlerini yiyebiliyor muyum diye sorarsanız pek yememeyi tercih ediyorum.Çünkü bol şekerli olduğu için yemeği pek tercih etmiyorum.Kısacası bunların bana pek faydası olmuyor.Ama misafirlerimin memnuniyeti beni son derece sevindiriyor.

4 yorum:

  1. Ellerinize sağlık, keşke Ankara'da turunç bulsam da yapsam:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maalesef Ankara'da yok canım Bende Antalya'da öğrendim.Yapılışı günler alıyor ama değiyor.

      Sil
  2. yıllar önce kızkardeşim getirmişti Antalya'dan turunç reçelini..Çok beğenmiştim..Ankar'da bulsam ben de yapacağım..
    Ben de bir çok reçel yaparım ama az az..Evdekiler de yemiyor ben de yememeye çalışıyorum..ama misafirlerime reçel ikram etmek hoşuma gidiyor..Hem pastalarda da kullanıyorum :)
    Ellerine sağlık canım..

    YanıtlaSil
  3. Eşim ve bende pek tüketmemeye çalışıyoruz.Senin gibi misafirlerime yapıyorum.Bir de annem,babam ve kardeşlerim çok sevdikleri için onlara da yapıyorum.Sevgiler:)

    YanıtlaSil